Rundt halvparten av alle boligbranner i Norge har en elektrisk årsak. For å redusere antall slike branner er det viktig med kunnskap om elsikkerhet.
Det lokale eltilsyn (DLE) ved nettselskapene skal derfor tilby gratis undervisning om elsikkerhet til skoler, lærlinger, fremmedspråklige, hjemmetjenesten og andre lag/foreninger. Formålet med undervisningstilbudet er å heve kunnskapen om trygg og sikker bruk av elektrisk energi.
Påmeldingsskjema for undervisning HER!
Elsikkerhet Norge utfører denne type informasjonsarbeid og undervisning på vegne av DLE ved flere ulike nettselskap. Vi har et nytt og moderne undervisningsopplegg med bilder, eksempler, filmer, oppgaver etc. tilpasset ulike målgrupper. Vi benytter også VR i undervisningen.
I hvilke områder kan vi tilby undervisning om elsikkerhet?
Elsikkerhet Norge utfører denne type undervisning på vegne av flere ulike DLE. Tilbudet er derfor begrenset til de områdene hvor følgende nettselskap har sitt forsyningsområde:
- Elvia – Undervisningstilbudet til skoler gjelder ikke for de klassene som benytter tilbudet om gratis reise og besøk på Energisenteret på Hunderfossen. Ellers kan vi tilby undervisning til skoler i kommunene i Innlandet, Romerike Nord og Follo.
- Norgesnett – Gjelder kommunene Fredrikstad, Hvaler, Enebakk, Nesodden, Røyken og Ski.
- Sør Aurdal Energi
- Klive
Dersom du allerede har mottatt tilbud om undervisning, kan du gå direkte til påmeldingsskjema >>
Hvilke målgrupper kan få slik undervisning?
Skolebarn på mellomtrinnet og ungdomstrinnet
Det er viktig at gode holdninger og kunnskap om elsikkerhet formidles til barn allerede fra barneskolealder. I dagens samfunn får barna tidlig erfaring med bruk av elektriske apparater, og det er derfor viktig med kunnskap om hvilke farer elektrisitet representerer – og hvordan man kan unngå at farer oppstår. Erfaring viser også at barna er gode ambassadører for å ivareta elsikkerheten i hjemmet.
Videregående skole
Alle klasser i elektrofaget ved videregående skoler kan få en time tilpasset undervisning. Ungdommer er i seg selv en viktig målgruppe, som snart skal ivareta elsikkerheten i egen bolig. Spesielt viktig er det å møte elvene i elektrofagene, som gjennom sitt yrke må ivareta både sin egen sikkerhet og sørge for at det arbeidet de utfører holder et forventet kvalitetsnivå slik at elsikkerheten blir ivaretatt i nye elektriske anlegg og produkter.
Lærlinger
Lærlinger har over tid vært overrepresentert på statistikken over de som utsettes for elulykker. Det er derfor viktig med holdningsskapende arbeid relatert til HMS. Videre er det viktig å bygge oppunder yrkesstoltheten og bevisstgjøre hvilke ansvar lærlingene vil inneha som fremtidige fagarbeidere.
Voksenopplæring/fremmedspråklige
Innvandrere og fremmedspråklige er en risikogruppe nå det gjelder hvem som skades og omkommer i brann. Minoritetsgrupper kan ofte ha behov for spesiell informasjon om elektrisitet og bruk av åpen ild og faremomenter om brann- og berøringsfare. Undervisningen er tilrettelagt for målgruppen, men foregår på norsk. Det forutsettes derfor at de som deltar har et minimum av norsk språkkunnskap.
Hjemmetjenesten
Eldre er en annen risikogruppe, og stadig flere eldre bor hjemme alene – lenger enn tidligere. De har ofte en redusert reaksjonsevne og mobilitet, noe som gjør at de er ekstra sårbare hvis det først skulle oppstå en brann. Det er derfor viktig at de eldre bor i hjem som er trygge og at tilgjengelige sikkerhetstiltak blir tatt i bruk. Hjemmetjenesten er de som har tettest kontakt med denne risikogruppen og vi ønsker derfor å informere om hva de kan være oppmerksomme på og hvordan de kan bidra til at sikkerheten heves hos dem de besøker. Vi vet at hverdagen er travel, og vi kan derfor tilpasse vårt besøk så det passer med personalmøter, morgenmøter, lunsjmøter eller andre aktuelle arenaer.
Andre lag, foreninger, institusjoner el.
Generell informasjon om elsikkerhet er viktig for alle i samfunnet. Vi stiller derfor gjerne opp med undervisning eller informasjonsmøter hos de som måtte være interessert. Dette kan være hos ulike lag, foreninger, institusjoner el. Eksempelvis innen landbruk, borettslag, eldre, idrettslag, studenter mm.
Er du interessert?
Dersom du ønsker at vi skal komme på besøk til dere og informere om elsikkerhet, kan du fylle ut påmeldingsskjema. Vi vil deretter ta kontakt med dere for nærmere avtale.